11x dingen die je mee moet nemen op kampeervakantie

Kamperen doe ik al twintig jaar met mijn familie en ik ben heel blij dat ik een man tegen het lijf gelopen ben die net zo van kampeervakanties houd als ik. Ik bedoel, ik kan heus wel genieten van een all-inclusive, of een vette stedentrip naar New York, maar echt vakantie vieren, tot rust komen, dat doe ik pas echt tijdens een kampeervakantie. Tijdens al deze vakanties, die zich meestal in Italië afspeelde, heb ik aardig wat handigheidjes verkregen en ik weet precies wat je nodig hebt om je kampeervakantie net wat makkelijker te maken. Ik deel graag tien dingen die je echt niet mag vergeten.

Katoenen tasje
Alle spullen die ik in het badhok nodig heb (shampoo, make-up remover, tandenborstel, watjes, aftersun enz) bewaar ik in een katoenen tasje. Op het moment dat ik naar het badhok ga om te douchen, hoef ik alleen maar dat tasje mee te nemen en hoef ik niet eerst nog op zoek naar spullen.

Natte washandjes
Als je op doorreis bent heb je niet altijd de mogelijkheid om ’s ochtends een frisse douche te nemen. Om me toch een beetje fris te voelen was ik mezelf dan met een wegwerpwashandje, die verkopen ze gewoon bij Etos of kruidvat voor een paar euro. Deze gebruik ik al zo lang als ik me kan herinneren.

Powerbank
In Frankrijk mag je op veel plekken gratis kamperen. Hartstikke fijn om geld uit te sparen, je hebt op dat moment echter ook geen stroom. Ik zorg dan ook altijd dat ik een opgeladen powerbank bij me heb en zodra ik hem gebruikt heb, laad ik hem meteen weer op.

Citroenkaars
Het zal er niet voor zorgen dat je nooit meer gestoken wordt, maar een citroenkaars ’s avonds op tafel zorgt er wel voor dat er in ieder geval minder muggen in de buurt komen. Ik vind het ook nog best wel lekker ruiken, het ruikt naar vakantie. Ik neem trouwens ook altijd al Azaron mee vanuit Nederland, ik kan erg slecht tegen jeuk en wil daar dan ook meteen iets aan kunnen doen voor het geval dat ik gestoken word.

Primatour
Een boottocht of een berg met haarspeldbochten, geen probleem met een primatourtje. Wij kregen die vroeger iedere vakantie een kwartier voor vertrek. Inmiddels heb ik ze niet echt meer nodig, maar voor een boottocht neem ik toch het zekere voor het onzekere. Verder kijk ik een week voor vertrek ook altijd even of ik al mijn medicijnen nog op voorraad heb. Ik heb nogal last van hooikoorts en heb hier oogdruppels en neusdruppels voor, die wil ik natuurlijk wel bij me hebben als ik een groot gedeelte van de dag in de buitenlucht ga besteden. Migrainepillen staan ook altijd op de lijst, evenals ibuprofen en paracetemol.

Makkelijke maaltijd
Noem me een Nederlander, maar ik vind het fijn om een aantal makkelijke (en goedkope) maaltijden mee te nemen zodat je altijd en overal snel een maaltijd in elkaar flanst. Een potje pastasaus en wat pasta kook je ook gewoon op een parkeerplaats. Kant-en-klare soep met wat brood is misschien ook niet heel exotisch, maar als je na een lange dag reizen geen zin hebt om nog eten te halen, is het heel fijn dat je het nog hebt liggen. Wij nemen ook altijd een paar pakken kant-en-klare pannenkoekenmix mee. Super easy. En lekker. Nutella natuurlijk ook niet vergeten!

Een matje + weerstandsbanden

In het krachthonk doe ik squats en deadlifts met zware gewichten. Nu kun je gewoon vakantie nemen en krachttrainingen compleet overslaan, maar aangezien ik vaak 3 weken of meer op vakantie ben, wil ik mijn training ook op locatie vaak doorzetten. Met een matje en een paar weerstandsbanden kom je dan al een heel eind. Wil je gewichtjes gebruiken? Dan kun je ook een paar waterflessen pakken. Wil je opstappen? Gebruik een krukje. Het is niet zo moeilijk.

Kruimeldief

OK. Deze heb ik nog niet echt getest, maar ik kan soms best wel een beetje verdrietig worden van overal zand en kruimels van brood in de camper/caravan. Ik heb nu dan ook een kruimeldief besteld. Gewoon bij Lidl, 20 euro, prima. Ik hoop dat dit al mijn frustraties weg gaat nemen.

Glorix doekjes

Je weet nooit wat voor smerig toilet je aantreft op vakantie. Voor een nummer een hang ik er meestal gewoon boven, maar voor een nummer twee moet ik toch echt gaan zitten. Ik heb van mijn moeder – Mevrouw Smetvrees – dan ook geleerd om op vakantie altijd Glorix doekjes mee te nemen naar het toilet, om voor het toiletteren eerst even een kleine schoonmaak te kunnen houden.

BBQ

Neem een barbecue mee op vakantie. Als het warm is heb je waarschijnlijk geen zin om veel tijd binnen in de caravan/camper te besteden aan je maaltijd, die maak je het liefste gewoon buiten. Met een barbecue kun je heel veel verschillende dingen maken. Van aardappeltjes, tot geroosterde groenten, tot natuurlijk een stuk vlees of vis. Stokbroodje erbij, genoeg aioli, et voilà.

Pakken bronwater

In Frankrijk of Italië drink ik liever geen water uit de kraan. Beter gezegd: ik drink géén water uit de kraan. Maar de eerste twee dagen (en onderweg) heb je misschien geen zin en tijd om meteen boodschappen te doen. Wij nemen dan ook altijd een paar pakken bronwater mee, zodat we in ieder geval geen dorst hoeven te lijden (of genoodzaakt zijn bij een tankstation een duur klein plastic flesje te kopen).

Dit is mijn lijstje, ik ben benieuwd of jullie mijn lijstje nog kunnen aanvullen. Eind deze week vertrek ik weer op kampeervakantie dus ik ben druk bezig met inpakken, dus kom maar op!

Liefs,

Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. Lieke
  juli 17, 2019 / 15:08

  Blarenpleisters, splinterpincet, droogshampoo.

 2. Jantine
  juli 17, 2019 / 22:06

  Voor de kids: zandspeelgoed, een bal
  Spelletjes! We zijn verslaafd aan qwixx en heb nu ook keer op keer besteld. Met de kinderen doen we graag uno of dobbel.

 3. Mirjam
  juli 17, 2019 / 23:32

  Powerbank op zonne-energie! Tijdens het rijden achter de vooruit en daarna weer good to go! Waka waka is een goede!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 18, 2019 / 17:10

   Oeeeeh dat klinkt goed! Volgens mij hebben mijn ouders ook zoiets, waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?

 4. juli 18, 2019 / 14:43

  Citroenkaars en inderdaad natte doekjes zijn echt ideaal op vakantie!
  Verder nemen wij ook graag spelletjes mee en een paar goede puzzelboeken/leesboeken.

 5. Sophie
  juli 20, 2019 / 12:52

  Misschien een gekke vraag maar waarom geen leidingwater drinken in Frankrijk en Italië? In Azië etc snap ik het, want daar kun je behoorlijk ziek worden, maar in Europa?

  • juli 21, 2019 / 12:52

   Ik heb weleens uit de kraan gedronken in Frankrijk en dat was echt heel erg smerig! Het kraanwater is een stuk minder lekker dan hier in Nederland

 6. Stephanie
  juli 21, 2019 / 14:44

  @sophie:Leidingwater in duitsland is drinkbaar maar vanwege slecht onderhouden leidingen (van ijzer als ik t me goed herinner), smaakt het heel goor.

  Annemerel: onmisbaar hier in de kampeeruitrusting: glorix- en babydoekjes, zipperlocks voor uiteenlopende doelen, kruiden van thuis (onbetaalbaar in sommige landen), leatherman (multitool), touw, tierips,paar goede boeken op mijn telefoon of ipad (summerreadings), en ORS (voor als je bent uitgedroogd bij ziekte en zeer)