FOODIE: Pumpkin Soup

Photobucket

Wie denkt dat pompoenen alleen maar dienen ter decoratie in een voortuintje of als kaarsenkandelaar, uitgehold en met smileyface tijdens Halloween, heeft nog nooit Pumpkin Soup gegeten. En wie bij Pumpkin Soup direcht denkt aan dat geniale nummer van Kate Nash, heeft duidelijk nog nooit een fantastische Pumpkin Soup gegeten. Don’t be ashamed, I was a little late to join the party myself. Ik at vorig jaar mijn eerste pompoensoep, een héle lekkere.

Vanmorgen werd ik wakker met het idee pompoensoep te maken en vanmiddag kwam ik met 30 kilo aan boodschappen thuis. Aangezien ik geen recept kon vinden dat me helemaal aanstond, besloot ik me maar gewoon te laten inspireren door tien recepten en er verder mijn eigen ding van te maken.. Het is eigenlijk ontzettend makkelijk en bovenal verschrikkelijk lekker, vullend en gezond!

Benodigdheden:
Goed voor ongeveer 2 liter soep
– 1200 gram flespompoen
– 750 ml kippenbouillon (2 blokjes kippenbouillon)
– Een teentje knoflook
– 2 sjalotjes
– Verse kruiden (ik gebruikte koriander, dille en peterselie)
– Eetlepel olijfolie
-125 ml creme fraîche

1. Zo de eerste stap is een gevecht. Het schillen van de pompoenen. In totaal duurde het maken van de soep zo’n anderhalf uur. Het schillen en snijden van de pompoenen duurde een uur. Geduld is een schone zaak. Scherp mesje is aanbevolen, voorzichtigheid is ook geboden en geduld dus.

2. Nadat de pompoenen geschild zijn kun je ze opensnijden. Haal met een lepel de draadjes en zaadjes uit de pompoenen en snijd de pompoenen in blokjes van ongeveer een vierkante centimeter. Maak van die afmeting maar vooral geen wetenschap, maar de blokjes mogen niet te groot zijn, want ze moeten niet al te moeilijk gaar kunnen koken.

3. Snijd de knoflook en sjalotjes fijn, beetje olijfolie in een grote pan (mijn pan had een inhoud van 5 liter) en sjalotjes en knoflook even aanfruiten. Ondertussen zet je een pannetje met 750 ml water op waarin je 2 blokjes kippenbouillon laat oplossen.

4.Als de sjalotjes en knoflook is aangefruit doe je de pompoen in de pan, voeg ongeveer 2/3 van de bouillon toe. Roer in de pan zodat alle blokjes even snel garen.

5. Ondertussen snijdt je de kruiden die je aan de soep wilt toevoegen. Je kunt ze toevoegen wanneer je wilt, maar hoe eerder hoe meer de smaak in de soep trekt.

6. Als de blokjes pompoen ongeveer 15 minuten in de pan hebben gezeten zijn ze gaar, maar controleer dit wel even. Hoe weet je of het gaar is? Nou het mag in ieder geval geen moes zijn, maar het moet wel een bepaalde zachtheid hebben. Ja, dit is niet echt duidelijk, houd maar gewoon die vijftien minuten aan.

7. Daarna kan het mengsel in de keukenmachine. Ik heb gewoon mijn blender gebruikt, mix, mix, mix tot een prachtige gladde mix.

8. De superrrrr smooth pompoenmix mag weer terug in een (schone) pan. Zet de pan op laag vuur (als de soep gaat koken wordt het een soort van actieve vulkaan, plop, plop, de hele keuken oranje!). Roer de 125 ml crème fraîche  door de soep en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout. Roer ook de rest van de bouillon door de soep en fleur het geheel nog een beetje op met nog wat verse kruiden.

9. Serveren en genieten!!!

Ooooh ik kon die hele pan wel op, echt het perfecte herfstvoedsel! Heerlijk met een paar sneetjes vers oerbrood!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

30 Reacties

  1. Nanda
    oktober 11, 2011 / 20:49

    Jaaaa pompoensoep! Lekker :)

  2. Marthe
    oktober 11, 2011 / 21:06

    Zonnebloempitjes in een pompoen?

  3. oktober 11, 2011 / 21:23

    Oh dat klinkt heerlijk :) Die ga ik binnenkort een keer maken!

  4. oktober 11, 2011 / 21:29

    Ahhhw, ziet er echt heerlijk uitt!!

  5. Lisanne
    oktober 11, 2011 / 21:42

    Ik lust bijna alles wel, maar pompoensoep vind ik toch wel ZO vies he! Maar gelukkig zijn er ook mensen die er wel blij van worden :p

  6. Sanne
    oktober 11, 2011 / 22:00

    Lekker! Trouwens: als je de pompoen in het geheel even kookt, dan kan je hem daarna super makkelijk schillen :)

  7. Renske
    oktober 11, 2011 / 22:37

    Ben gek op vullende stevige soepen. Vooral na een regenachtige gure dag (viel vandaag mee, maar toch) of na een bos- of strandwandeling:)
    Deze lijkt me erg lekker, ik heb wel “gewone” pompoensoep gehad, maar nog nooit flespompoen:) Dit zal trouwens ook heerlijk zijn met walnotenbrood.

  8. oktober 11, 2011 / 23:12

    Dat is inderdaad echt héél erg lekker! Gelukkig kan het schillen/snijden van de pompoen een stuk handiger en sneller hoor! In ieder geval als je gewoon zo’n doodnormale rondige oranje hebt.. :)

  9. oktober 11, 2011 / 23:44

    Toen ik zaterdag pompoensoep aan het maken was vertelde iemand dat je een pompoen helemaal niet hoeft te schillen als je er soep van maakt. Misschien kan je dat ook eens proberen, het scheelde me een hoop tijd!

  10. Berdien
    oktober 12, 2011 / 00:11

    YUM! Pompoensoep, my favorite!

    Wat ik meestal doe is de pompoen door de helft snijden, pitjes eruit, insmeren met een beetje olie en rozemarijn en dan de 2 delen een half uur in de over (op 120graden)! Je hoeft er niet naar om te kijken, en je kan hem daarna super makkelijk schillen. De soep wordt dan nog iets zoeter door de geroosterde pompoen!

  11. Ella
    oktober 12, 2011 / 00:12

    Je mag de schil er idd gewoon bijdoen :) Ik durfde het eerst ook niet goed, maar het kan echt. Love pompoensoep!

  12. oktober 12, 2011 / 03:51

    Jaaa pompoensoep…dat is echt HET nostalgie-voedsel voor mij. Mijn papa of mama maakte vroeger vaak een pan. <3

    Wist je trouwens dat je pompoen niet altijd per se hoeft te schillen? Ik wist dat ook niet :p Maar toen ik laatst klaagde over die enorme klus zei m'n moeder dat zij ze bijna nooit schilt, maar dan gewoon langer kookt zodat de schil zacht wordt (en daarna gewoon pureren, proef je inderdaad niets van). Ik heb het even nagezocht op internet, en Delicious Magazine zegt: "Verse pompoenen kunnen ook prima in de schil worden bereid. De schil is dan vrij snel zacht. Dat is bijvoorbeeld voor soep en puree heel gemakkelijk. Van hele grote pompoenen en wat oudere pompoenen, dus als je ze vanaf januari koopt, wordt de schil wel harder en is daardoor minder geschikt om mee te koken of roosteren."

    En ik herinner me dat ik inderdaad ook afgelopen winter een aantal keer zo pompoensoep heb gemaakt & die was hartstikke lekker.
    So you know! ;)

  13. oktober 12, 2011 / 03:52

    Oh haha heel verhaal getypt, kijk ik daarna pas naar de reacties xD Ja eh..oud nieuws dus. Oeps. ;p

  14. oktober 12, 2011 / 05:04

    M’n favo soep. Het is ook lekker om aan het einde een beetje geitenkaas erover te verkruimelen met wat verse koriander.. mmm.

  15. nettelie
    oktober 12, 2011 / 08:30

    Klinkt als een geslaagd recept :) En een tip: als je pompoenen in het seizoen (dus nu) koopt, is de schil naar verhouding zacht (zachter dan in januari bijvoorbeeld) en dan kun je hem gewoon meekoken en blenden! Ik heb toevallig eergister pompoensoep gemaakt mét schil en hij was delish :D bespaart je een hoop ongemak!

  16. nettelie
    oktober 12, 2011 / 08:32

    Eeeeeeeeeeh, wat Suusie zegt dus :’D
    (Ik had mijn tip ook van Delicious. Hilarisch.)

  17. Eva
    oktober 12, 2011 / 09:37

    Wat leuk dat je hierover schrijft! En leuke foto’s erbij. Pompoensoep is idd heerlijk, krijg er spontaan zin in :D

  18. Susan
    oktober 12, 2011 / 10:03

    Een flespompoen schil ik gewoon met een dunschiller en dan ben je in 5 minuten klaar :P Ik maak pompoensoep altijd vegetarisch, met 1 kilo pompoen, 2 zoete aardappelen, 2 grote uien, 1 liter groentebouillon, knoflook, rode peper, gember, koriander en kokosmelk! Vind hete cht het lekkerste soepje voor in de herfst!

  19. oktober 12, 2011 / 10:10

    Altijd al eens willen proberen. Binnenkort maar eens gaan uitproberen, ziet er yummie uit!

  20. oktober 12, 2011 / 10:20

    Het ziet er zo ontzettend lekker uit maar ik vind pompoen zoo smerig he..

  21. oktober 12, 2011 / 10:32

    Ik heb het nog nooit gehad, moet ik ook maar eens doen!

  22. Floor
    oktober 12, 2011 / 11:26

    Lekkkkkker!!!

  23. oktober 12, 2011 / 12:16

    Oh ik HOU van pompoensoep! De vader van mijn vriend heeft in deze tijd van het jaar altijd mega veel pompoenen. Dus dat wordt smullen, haha :’)

  24. Josephine
    oktober 12, 2011 / 13:19

    rood pepertje erbij!

  25. Saskia
    oktober 12, 2011 / 14:27

    Ik ben helemaal in de pompoenstemming! Ik ben van plan om pompoencupcakes te maken, en deze soep gaat nu ook op mijn lijstje!

  26. Marieke
    oktober 12, 2011 / 17:06

    Oeh, ziet er heerlijk uit! Ik heb gewoon nog nooit pompoen(soep) gegeten… *ashemed* Krijg trouwens wel de rillingen bij de derde foto, die draden en pitten: IEW! Hebben meer mensen dit?

  27. anouk
    oktober 12, 2011 / 19:04

    lekker! de snelle variant is door een pak met stukjes pompoen uit de vriezer van AH te trekken ;)

  28. Belle
    oktober 12, 2011 / 20:55

    Pompoensoep is super lekker! Ik vind het zelf het lekkerst als je hem daarvoor even een half uurtje roostert in de oven!

  29. oktober 12, 2011 / 20:55

    Hmm, ben wel nieuwschierig! Alleen hou ik niet zo van pompoen :p

  30. karlijn
    oktober 13, 2011 / 18:10

    Heb je een oven? Zoja dan heb ik een goede tip die het een stuk makkelijker maakt!
    Snijd/hak de pompoen in stukken (parten) en leg die op een bakvelletje op de ovenplaat. Smeer ze in met olijfolie en zet ze voor een halfuur in de oven (ik weet niet precies hoe warm en hoelang in een gewone oven omdat mijn ouders een agafornuis hebben en die heeft een vaste temperatuur, maar check gewoon af en toe even, de pompoen moet erin tot het een beetje zacht is)
    Daarna kan je heel makkelijk de schil eraf halen, of met een mesje of door de pompoen met een lepel van de schil af te lepelen.
    En dan kan je ook de stap van de pompoen bakken overslaan. Eventueel zou je behalve insmeren met olie ook nog wat grof zeezout of kruiden over de pompoen kunnen doen voor je hem in de oven doet.
    Ik denk dat de grilstand in de oven ook goed werkt.
    Het maakt pompoensoep maken in ieder geval een stuk makkelijker, en misschien is het ook wel lekkerder omdat de pompoen een soort van gegrild is!
    Overigens is het ook heel lekker om paprika op dezelfde manier te grillen in de oven en dat met de pompoen te vermalen voor in de soep.

    En, wat ook heel lekker is, is om de pompoen uit de oven vervolgens door risotto te doen, evt met gehakt, en dan vlak voor het klaar is wat blokjes mozzarella of zachte geitenkaas erdoor roeren zodat het net gesmolten is. ERRRRG lekker.

    Je moet even uitvinden hoelang en hoe warm die pompoen precies in de oven moet maar als je dat eenmaal weet scheelt het je veel tijd (want: pompoen hakken, besmeren met olie, de oven in, halfuur niet naar omkijken, pompoen uit de oven, blenden en bouillon erbij, soep klaar!) en kan je er heel veel lekkere dingen mee maken :)

    Eet smakelijk alvast! xxx